Veeteelt
De hoge stikstofemissies in Nederland verstoren de biodiversiteit in de natuurgebieden. Dit wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de landbouw en veeteelt. Door de vermenging van mest en urine van koeien en varkens tot drijfmest wordt de vluchtige stof ammoniak gevormd. Dit slaat vervolgens weer neer in de omliggende in natuurgebieden.
Deze emissies kunnen grotendeels voorkomen worden door drijfmest in een gesloten systeem te verwerken of door mest en urine te scheiden. Het voordeel van het verwerken is dat niet alleen de stikstofhoudende, maar ook andere meststoffen teruggewonnen kunnen worden. Deze meststoffen kunnen opnieuw worden gebruikt als kunstmest.
Water Future heeft met hun partners hard gewerkt aan twee duurzame oplossingen voor het terugwinnen van deze waardevolle mineralen.
De eerste oplossing is het strippen van ammoniak uit drijfmest. Vervolgens wordt het ammoniak in een biologische nitrificatie tank gedeeltelijk omgezet tot ammoniumnitraat. Water Future concentreert deze biologische ammoniumnitraatoplossing tot 5% N. Hiermee is deze geschikt voor het toepassen in kunstmest. Bekijk voor meer informatie hierover het biocatcher-project. Bij de klassieke manier van strippen, wordt het mineraal salpeterzuur gebruikt. Dit wordt geproduceerd vanuit aardgas en voor de productie hiervan is veel energie nodig.
Een twee oplossing is om de drijfmest te persen tot vaste mest en digestaat. Deze dunne fractie wordt in een nitrificatieproces verder behandeld. Hierbij wordt ammoniak omgezet in ammoniumnitraat. Na een voorfiltratie stap, scheidt Water Future alle waardevolle zouten van de organische vervuilingen. Dit resulteert in een hoog geconcentreerde meststof. Een ideale oplossingen voor hergebruik in de landbouw zonder ammoniakemissie.
Beide oplossingen zullen aan de RENURE-eisen gaan voldoen. Dit betekent dat waardevolle stikstofmeststoffen uit dierlijke oorsprong gebruikt kunnen worden als kunstmest. Hierdoor hoeven geen fossiele brandstoffen gebruikt te worden om kunstmest te produceren. Dat is pas duurzaam.
Geïnteresseerd geraakt in onze nieuwe innovaties? Benieuwd wat het u zou kunnen brengen? Plan geheel vrijblijvend een gesprek in.
RENCON
In de afgelopen jaren is aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van een nieuwe scheidingstechniek die gericht is op het terugwinnen van zuivere mineralen uit dunne fracties van vloeibare mest. Deze innovatieve benadering belooft waardevolle en geconcentreerde mineralen tegen relatief lage kosten op te leveren. Lees meer over ons nieuwe elektrisch aangedreven membraanscheidingssysteem genaamd RENCON op deze speciaal ingerichte pagina.