Natrium verwijdering

WaterFuture en Ridder hebben samen hun natrium verwijdering systemen (resp. EcoGreen en NoNa+) in de glastuinbouw geïmplementeerd. De elektrostatische ontzoutingstechniek is gebaseerd op dichte, geladen membranen, waarbij door een elektrisch veld de monovalent ionen van de multivalente gescheiden worden. Het water en de gewasbeschermingsmiddelen (CPA) gaan niet door de membranen heen en blijven in het drainwater van de kas. Dit is aangetoond en goedgekeurd met de BZG-certificering. Het voordeel voor de tuinder is dat het natriumgehalte stabiel kan worden gehouden in het drainwater waardoor optimale groeiomstandigheden gewaarborgd blijven.

Deze techniek verwijderd effectief het gewenste Natrium Chloride, maar helaas ook Kalium Nitraat. De techniek heeft wel bewezen dat op meerwaardige meststoffen (Calcium, Magnesium, Sulfaat, Fosfaat) en micronutriënten 80% bespaard kan worden. De waterbesparing ligt rond de 90%.

Ondanks de positieve bijdrage van de natriumchloride verwijderingssystemen op water en meststoffen besparingen, moet toch verwacht worden dat de stikstof (nitraat) emissie voor de glastuinbouw beperkt is. In het STOWA project “Nul Stikstof emissie” is er een goede oplossing ontwikkeld om het nitraat terug te winnen